Voeten op leeftijd

Voeten op leeftijd

Wist u, dat we tijdens ons leven ongeveer drie keer de aarde rondlopen? Dus: onze voeten hebben veel te verduren. Met onze leeftijd neemt ook ons lichamelijk gewicht toe. Dat heeft een negatief effect op het lichaam, en vooral op de voeten. Vermagerde ouderen lopen extra risico, omdat bij hen de genezing slecht voorloopt en ze gevoelig zijn voor infecties.

Ouder worden, wat betekent dat?

Ouder worden betekent, dat er veranderingen optreden in vormen en functies op verschillende niveaus, zoals die van moleculen, cellen, organen en het hele organisme. Wist uw dat ongeveer 80% van de personen boven 60 jaar een of meerdere chronische gezondheidsproblemen heeft?

De oorzaak hiervan ligt in de structurele en functionele veranderingen, die optreden bij het ouder worden. Voorbeelden hiervan zijn botontkalking, artrose, arteriosclerose. Ook organen en weefsels zoals hersenen, hart, nieren of huid kunnen worden aangetast. Verder kan verandering optreden in de vorm en groei van nagels, kunnen zich extra eelt en likdoorns vormen en bestaat er een verhoogd risico op schimmelinfecties. etc. Dat betekent, dat deze voeten extra aandacht nodig hebben.

Hieronder een paar nuttige adviezen:

  • Koop leren schoeisel dat licht en soepel is, liefst voorzien van klitterbandsluiting. De schoenen moeten steun geven, goed passen en de hiel goed op zijn plaats houden. Verder dient de hak niet hoger te zijn dan 3 centimeter. De voetzool moet schokdempend zijn.
  • Draag sokken van katoen of wol,
  • Gebruik een goede voetcrème om de huid soepel te houden en kloven en wonden te voorkomen.
  • Was uw voeten het liefst zonder zeep om uitdroging te voorkomen,
  • Droog na het wassen de voethuid (speciaal tussen de tenen) met een zachte katoen doek goed af,
  • Knip de nagels niet te kort,
  • Verwijder eelt of likdoorns niet zelf,om wonden te voorkomen.

Vanaf het moment waarop we uit bed komen tot wanneer we naar bed gaan, dragen onze voeten de rest van ons lichaam. Hoe behandelen wij onze voeten?

2018-11-24T21:50:16+00:00